
voip چیست (سرویس voip چیست) ؟ سیستم VOIP در بسیاری از شرکتها و ادارات استفاده میشود. مقرون به صرفه بودن این سیستم موجب شده روزبهروز به تعداد ادارات و سازمانهایی که سیستم قدیمی خود را به VOIP تغییر میدهند، افزایش یابد. اما VOIP چیست و چه کاربردی دارد؟ قبل از اینکه بخواهید این سیستم را در اداره و شرکت خود راهاندازی کنید بهتر است که با مفهوم آن آشنا شوید. آشنایی با این سیستم، مزایا و امکانات آن موجب افزایش آگاهی شما خواهد شد و به شما در راهاندازی آن کمک خواهد کرد.
ما در این مقاله به تعریف سیستم تلفنی voip میپردازیم و نحوه کاربرد آن توضیح خواهیم داد. با ما در این مقاله همراه باشید تا با تلفن ثابت مبتنی بر IP، امکانات و مزایای آن به صورت کامل آشنا شوید.
VOIP چیست یا تلفن اینترنتی چیست و چگونه کار می کند؟
voip مخفف چیست؟ VOIP مخفف Voice Internet over Protocol است. در واقع VOIP بستری را ایجاد میکند که تماسهای تلفنی به جای آن که از طریق شبکههای تلفنی صورت بگیرد، از طریق اینترنت انجام شود.برخلاف شبکههای تلفنی که تماس را محدود به یک تلفن در دفتر کار میکند، با VOIP شما میتوانید از طریق لپتاپ، تبلت، تلفن هوشمند و حتی تلفنهای ثابتی که از این سیستم پشتیبانی میکنند، تماس برقرار یا دریافت کنید. علاوه بر این، در سیستم تلفنی voip از آنجایی که تماس بر بستر اینترنت انجام میگیرد، همانند شبکههای تلفنی هزینههای اضافی برای تماسهای بین شهری نباید پرداخت کنید. تا اینجا متوجه شدیم تلفن اینترنتی چیست ؟
مزایای بیشماری که VOIP برای سیستمهای اداری به ارمغان میآورد موجب شده تا ادارات و شرکتهای تجاری حتی سازمانهای کوچک به این سیستم روی آورند. در ادامه این مقاله مزایای VOIP و امکانات voip را به صورت کامل بیان خواهیم کرد.
اگر قصد خرید تلفن های مبتنی بر آی پی را دارید میتوانید به صفحه تلفن ثابت مبتنی بر ip وارد شوید و از شرایط پیشگامان برای خرید آشنا شوید.
زیرساخت مورد نیاز برای راه اندازی یک مرکز تلفن VOIP
قبل از اینکه بخواهیم درباره زیرساخت مورد نیاز برای راهاندازی VOIP صحبت کنیم، ابتدا باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
• نیازهای شرکتتان را شناسایی کنید.
• اطمینان حاصل کنید که تنظیمات شبکه شما برای راهاندازی مرکز تلفن VOIP مناسب است.
• در مورد ویژگیهای VOIP تحقیق کنید و دو لیست تهیه کنید. در لیست اول ویژگیهایی را که مستقیما با نیازهای شما ارتباط دارد و به کار شما کمک میکند یادداشت کنید. در لیست دیگر از ویژگیهای VOIP بنویسید که برای سازمان شما ضروری نیست، اما به ارتقای کار شما کمک خواهد کرد.
• قبل از راهاندازی VOIP، هزینه مورد نیاز برای تغییر سیستم قدیمی سازمانتان به VOIP را برآورد کنید. (هزینه راهاندازی، زیرساخت، تغییر سیستمهای قدیمی و غیره)
• افراد سازمانتان را جهت استفاده از سیستم VOIP آموزش دهید.
زیرساخت VOIP شامل تمام اتصالات داخلی، شبکههای داخلی و خارج از سازمان و تمام تجهیزات فیزیکیای میشود که به شما در برقراری ارتباط روی بستر اینترنت کمک میکند.
مواردی که به شما در ایجاد یک زیرساخت خوب برای VOIP کمک میکند، عبارتند از:
سخت افزار مناسب
• روتر
• آداپتور VOIP (آداپتورهای VOIP به تلفنهای آنالوگ متصل شده و امکان استفاده از آن را روی بستر VOIP فراهم میکند)
• سیستمهای متصل به اینترنت
• هدست
شبکه اینترنت
از کیفیت اینترنت سازمان خود اطمینان حاصل کنید. کیفیت اینترنت شما در کیفیت VOIP و انتقال صدا تاثیرگذار است.
پهنای باند
اندازه پهنای باند اختصاصی را متناسب با کارکرد سازمان و VOIP انتخاب کنید. پهنای باند روی سرعت اینترنت و در نتیجه بر کیفیت سیستم VOIP تاثیر میگذارد.
نرمافزار
این قسمت شامل نصب و راه اندازی نرمافزار VOIP میشود.
نحوه برقراری ارتباط VOIP با سیستم های مختلف
نحوه برقراری تلفن ویپ چیست؟ بعد از راه اندازی سیستم VOIP داخل سازمان، باید سیستمهای خود مانند تلفنهای قدیمی و کامپیوتر یا تلفن را به این شبکه متصل کنید.
نحوه برقراری ارتباط VOIP کامپیوتر به کامپیوتر
روش برقراری ارتباط VOIP کامپیوتر به کامپیوتر ارزانترین راه استفاده VOIP است. حتی نیازی به پرداخت هزینه تماس هم ندارید. شما میتوانید نرم افزار VOIP را به صورت رایگان از اینترنت دانلود یا با هزینه کم از شرکتهای فعال در این حوزه خریداری کرده و آن را روی سیستم خود نصب کنید. البته شرکتی که VOIP را برای شما نصب میکند، نرمافزار لازم را به شما میدهد. تنها لوازمی که برای برقراری ارتباط VOIP کامپیوتر به کامیوتر نیاز دارید، هدفون، میکروفن، نصب یک نرمافزار VOIP روی سیستم کامپیوتر و اتصال آن سیستم به اینترنت است.
نحوه برقراری ارتباط VOIP با ATA (Analog Telephone Adaptor)
سادهترین و متداول روش استفاده از آداپتور تلفن آنالوگ یا همان ATA است. ATA این امکان را میدهد که برای استفاده از VOIP، یک تلفن معمولی را به اینترنت متصل کنید. در واقع ATA یک مبدل آنالوگ به دیجیتال است که به راحتی به تلفن شما متصل میشود.یگنال آنالوگ را از تلفن معمولی شما دریافت کرده و به دادههای دیجیتالی برای انتقال روی بستر اینترنت تبدیل میکند.
نحوه برقراری ارتباط VOIP با IP Phone
این تلفنها همانند تلفنهای معمولی است با این تفاوت که از یک سوکت RJ-۴۵ برخوردار هستند. IP Phone با داشتن سختافزار و نرمافزار مخصوص، مستقیما به مودم شما متصل میشود و امکان برقراری تماس بر بستر اینترنت را فراهم میکند.
شیوه ایجاد یک اتصال VOIP
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم VOIP امکان برقراری تماس تلفنی را بر بستر اینترنت به جای شبکههای تلفنی را فراهم میکند. کار سیستم VOIP را به صورت خلاصه به این صورت میتوان تعریف کرد:
- شما میتوانید از طریق کامپیوتر/ تبلت/ تلفن هوشمند یا تلفن ثابت مبتنی بر IP، یک تماس را برقرار یا دریافت کنید.
- نرمافزار VOIP که روی سیستم شما (کامپیوتر/ تبلت/ تلفن هوشمند یا تلفن ثابتی که از VOIP پشتیبانی میکند) وجود دارد، سیگنالهای آنالوگ را دریافت کرده و به سیگنالهای دیجیتال تبدیل میکند.
- امواج دیجیتال به صورت بستههای داده از طریق پروتکل اینترنت به سرور VOIP شما ارسال میشود.
- سرور VOIP امواج دیجیتال را دریافت میکند.
- امواج دیجیتال به سیستم فرد مقابل میرسد و او صدای شما را میشنود.
این روال بسیار سریع رخ میدهد، برای همین کیفیت تماس بر بستر VOIP بسیار بهتر از کیفیت صدا در تلفن عادی است.
اگر میخواهید بدانید که Guest network چیست و نحوه راه اندازی شبکه wifi مهمان چیست میتوانید وارد لینک شبکه وای فای مهمان شوید و مقاله نوشته شده را مطالعه نمایید.
امکانات و خدمات سرویس VOIP
امکانات و خدماتی که سرویس VOIP (امکانات تلفن ویپ) امکانات و خدمات میتوان گفت VOIP از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است. در ادامه لیستی از امکانات و خدماتی که یک سرویس VOIP میتواند ارائه دهد را بیان میکنیم:
• امکان برقراری تماس بر بستر VOIP از طریق تلفن همراه و تبلت متصل به وایفای
• امکان ایجاد لیست تماس بلوکی
• برخورداری از صندوق صوتی
• امکان انتقال تماس به تلفن دیگر
• برخورداری از امکان Call waiting
• نشان دادن جزئیات کامل تماس گیرنده
• برخورداری از پنل مدیریت حساب آنلاین و امکان گزارشگیری دقیق از تماسهای ورودی و خروجی از طریق پنل مدیریت
• برخورداری از صندوق پستی
• امکان برقراری کنفرانس صوتی و تصویری بر بستر VOIP
• امکان ضبط تمامی مکالمات و ذخیره آن در پنل مدیریت VOIP
• برقراری تماس تلفنی آسان بین شعب و دفاتر مختلف یک سازمان
• دریافت و ارسال فکس بدون نیاز به دستگاه فکس
• امکان محدود کردن تماس افراد درون سازمان به داخلیها و حتی شمارههای شهری/کشوری خاص
• امکان ایجاد صف تماس
• و…
موارد بالا فقط تعدادی از امکاناتی است که یک سیستم VOIP در اختیار شما قرار میدهد. شرکتهای ارائه دهنده خدمات VOIP، به دلیل رقابت بالا با یکدیگر، سعی در ارائه خدمات ویژه به مشترکین خود هستند. قبل از انتخاب شرکت ارائهدهنده خدمات VOIP، لیست امکاناتی که آن شرکت در اختیار شما قرار میدهد، مطالعه کنید.
کاربرد سرویس VOIP
سرویس VOIP در مشاغل بسیاری کاربرد دارد. از این سرویس میتوان در سازمانهای زیر استفاده کرد:
- مراکز خدماتی و درمانی که نیاز به استفاده از سیستم نوبتدهی هوشمند دارند.
- برای سازمانهایی که از سیستم دورکاری استفاده میکنند.
- در سازمانهایی که از سیستم قدیمی سانترال استفاده میکنند.
- در شرکتهایی که دسترسی به تلفن ثابت برای افراد سخت و دشوار بوده، به همین دلیل از تلفن همراه خود به جای تلفنهای مبتنی بر پایه VOIP استفاده میکنند در حالی که به همان امکانات تلفنی ثابت دسترسی دارند.
- در مراکزی که تعداد تماسهای ورودی بسیار بوده یا محتوای تماسها از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی مراکزهای خدماتی در راستای بهبود خدمات خود نیاز به ضبط مکالمات تلفنی خود دارند.
- و…
اگر به دنبال پیدا کردن رمز وای فای خود هستید و همیشه آن را فراموش و گم میکنید به مقاله نوشته شده پیشگامان پیدا کردن رمز وای فای مراجعه نمایید.
آشنایی با چالشهای امنیتی VOIP
تلفنهای مبتنی بر IP، کامپیوترها و حتی تلفنهای هوشمند در معرض آسیبپذیریهای سیستم VOIP قرار دارند. سیستم VOIP از طریقهای مختلفی میتواند در معرض خطر قرار بگیرد. مانند حملات DDos، بدافزارها و ویروسها، فیشینگ، SPIT. در این قسمت برخی از نکات امنیتی را که در این رابطه باید انجام دهید را مطرح میکنیم تا مانع آسیب دیدن سیستم VOIP شود.
نحوه حفاظت
برای حفاظت از سیستم VOIP و جلوگیری از سرقت اطلاعات، راهکارهای محافظتی مانند نصب آنتی ویروس، فایروال، به روز نگهداری نرم افزار وجود دارد که در ادامه به توضیح هریک از این موارد خواهیم پرداخت.
به هنگام نگه داشتن نرم افزارها
با به روز نگهداشتن نرمافزارهای VOIP میتوانید جلوی به سرقت رفتن اطلاعات سیستم را بگیرید. اگر صندوق صوتی شما رمزگذاری نشده باشد یا نرم افزار شما به روز نبوده و انتقال اطلاعات به صورت رمزگذاری انجام نشود، احتمال در معرض خطر قرار گرفتن اطلاعات شما وجود دارد.مدیران فناوری معمولا به روز نگه داشتن دستگاههایی مانند تلفنهای IP را نادیده میگیرند زیرا تلفنهای آنالوگ سنتی به این نوع وصلهها (Patch) نیازی ندارند. وصلههای امنیتی از موارد اصلی حفظ امنیت زیرساخت خط VoIP شما هستند.
استفاده و به هنگام سازی نرم افزارهای آنتی ويروس
گوشیها و سیستمهای VOIP در برابر ویروسها و سایر بدافزارهای خطرناک آسیبپذیر هستند. شرکتهای ارائهدهنده خدمات خط VOIP (خط ویپ) استفاده از آنتی ویروس را به عنوان قسمت اصلی راه حلهای حفاظت از سیستمهای VOIP ارائه میدهند.
استفاده از گزينه ها و تنظیمات امنيتی
با پایین نگه داشتن سطح امنیت خط VOIP، راه دسترسی مجرمان اینترنتی به تمام دادهها و کنترل سیستم VOIP شرکتتان را باز کردهاید. برای بالا بردن امنیت سیستم VOIP خود، حتما تنظیمات مربوط به موارد زیر را روی سیستم VOIP فعال کنید:
- رمزگذاری ترافیک صدا
- رمزگذاری باید براساس بخش، دستگاه یا کاربر انجام شود.
- توجه داشته باشید که رمزگذاری بیش از حد میتواند باعث تأخیر بیش از حد شبکه و کندی آن شود.
- رمزگذاری سیگنال روی اینترنت با پروتکل Session Initiation (SIP) over Security Layer Security (TLS)
- رمزگذاری بستههای داده بر روی اینترنت با پروتکلهایی مانند SRTP
- استفاده از تنظیمات VPNها برای ارتباطات شبکه
یک سیستم تلفنی خط VOIP از اینترنت برای ارسال بسته داده خود استفاده میکند. احتمال از بین رفتن بستههای ارسالی روی بستر اینترنت وجود دارد. برای جلوگیری از این اتفاق و حفاظت از بستههای ارسالی روی اینترنت، میتوانید از یک شبکه خصوصی مجازی (SMB VPN) استفاده کنید.
- اعمال رمزهای عبور ترکیبی برای دسترسی به صندوق ورودی و پست صوتی
نصب يا فعال کردن يک فايروال
کار اصلی فایروالها محافظت از نرمافزار و سختافزار سیستم است. اما فایروالهای قدیمی، سیستم VOIP را به عنوان یک خطر شناسایی و پروتکلهای VOIP را در سیستم شما مسدود میکنند. علاوه بر آن اسکن اطلاعات در فایروالهای قدیمی بسیار زمانبر است. اما فایروالهای جدید بدون اینکه باعث کند شدن و از بین رفتن اطلاعات شود، آنها را اسکن میکنند.
بررسی تنظيمات امنيتی
تنظیماتی که در بالا بیان کردیم باید در بازههای زمانی معین مجدد چک و بهروزرسانیها انجام شود. علاوه بر آن رمزهای سیستم خود را در هر دوره تغییر دهید. بررسی تنظیمات امنیتی به طور مداوم یکی از نکات اصلی برای بالا نگه داشتن سطح امنیت سیستم VOIP خواهد بود.
اگر میخواهید با آموزش تصویری گام به گام مودم بیلیون آشنا شوید به مقاله نوشته شده تنظیمات مودم بیلیون مراجعه نمایید.
مزایای استفاده سرویس VOIP
با تمام کارکردهایی که از سیستم VOIP در بالا بیان کردیم، حتما تا الان متوجه کارکرد و مزایای استفاده از خط VOIP شدهاید. در ادامه مزایای این سیستم را به صورت خلاصه بیان خواهیم کرد.
• هزینه پایین تماسها نسبت به هزینههای تلفن معمولی
• امکان استفاده از سیستم VOIP سازمانتان بدون محدودیت مکانی؛ شما میتوانید از سیستم تلفنی voip سازمان روی تلفن همراهتان یا با انتقال بر روی خط دیگر استفاده کنید و محدود به یک مکان نباشید.
• امکانات بالای سیستم VOIP که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم مانند: امکان برقراری کنفرانس صوتی یا تصویری، برخورداری از صندوق صوتی، برخورداری از یک پنل مدیریت که تمام جزئیات تماسها را به شما نشان میدهد، امکان ذخیره مکالمات و غیره که تمام این امکانات هزینههای جانبی سازمان شما را کاهش داده و بهرهوری آن را بالا میبرد.
• کاهش تعداد تماس پاسخ نداده و از دست رفته؛ شما به کمک سیستم VOIP میتوانید تنظیم کنید که هر تماس ورودی در صورت بیپاسخ ماندن در مدت زمان معینی به چه شماره یا صندوق پستی متصل شود. این عمل تعداد تماسهای از دست رفته را در سازمان شما کاهش خواهد داد. در بسیاری از سازمانها که فروش و خدمات از طریق تماس تلفنی انجام میشود این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
محدودیت های استفاده از VoIP
اما با تمام نکاتی که در مورد سیستم تلفنی voip بیان کردیم، این سیستم همانند سیستم دیگری محدودیتهایی دارد. از جمله این محدودیتها میتوان به:
• قطعی و وصلی صدا و تصویر در صورت ضعیف بودن اینترنت
• عدم امکان موقعیت یابی در صورت برقراری تماس با تلفنهای اضطراری (مانند پلیس، آتش نشانی)
• عدم ارائه خدمات در هنگام قطعی برق
• نیاز به استفاده از نیروی برق جهت تجهیزات و اینترنت
• حملات اینترنتی و سایبری
در این مقاله سعی کردیم به شما بگویم voip چیست، سیستم VOIP را به صورت کامل و جامع توضیح داده و نکاتی که یک سازمان قبل از راهاندازی سیستم VOIP باید از آن مطلع باشد را بیان کنیم. خوشحال میشویم تجارب خود را در مورد استفاده از این سیستم با ما در میان بگذارید.
برخی سوالات متداول:
VOIP چیست یا تلفن اینترنتی چیست؟
در واقع VOIP بستری را ایجاد میکند که تماسهای تلفنی به جای آن که از طریق شبکههای تلفنی صورت بگیرد، از طریق اینترنت انجام شود.برخلاف شبکههای تلفنی که تماس را محدود به یک تلفن در دفتر کار میکند، با VOIP شما میتوانید از طریق لپتاپ، تبلت، تلفن هوشمند و حتی تلفنهای ثابتی که از این سیستم پشتیبانی میکنند، تماس برقرار یا دریافت کنید.
کاربرد سرویس VOIP کجاست؟
مراکز خدماتی و درمانی که نیاز به استفاده از سیستم نوبتدهی هوشمند دارند.- برای سازمانهایی که از سیستم دورکاری استفاده میکنند.-در سازمانهایی که از سیستم قدیمی سانترال استفاده میکنند. و …