
استفاده از دیتا سنتر مزایای زیادی را برای کسب وکارها به همراه دارد. وجود مرکز داده در کسب و کارهای نوین امری ضروری است و به جرات می توان گفت بدون مرکز داده، انجام فعالیت های مختلف شرکت ها در زمینه فناوری مدرن، غیرممکن و یا با چالش های بسیار همراه است.
در این مقاله در مورد Data Center، اجزای کلیدی، کاربرد، انواع و مزایای آن، همچنین دیتا سنتر پیشگامان صحبت می کنیم.
دیتا سنتر چیست؟
یک مرکز داده یا Data Center مکانی است که سرورهای سخت افزاری، استوریج ها و تجهیزات شبکه، برای ذخیره و پردازش ایمن دادههای سازمان ها و یا مشتریان را میزبانی می کند.
اجزای اصلی دیتا سنتر
اجزای کلیدی برای طراحی مرکز داده شامل روترها، سوئیچ ها، فایروال ها، سیستم های ذخیره سازی، سرورها و کنترل کننده ها است. Data Center دارای سیستم توزیع برق مجهز به برق اضطراری، سیستم تهویه، اطفا حریق و سیستم های امنیتی پیشرفته است؛ همچنین یک مرکز داده اغلب شامل یک سیستم کنترل هوشمند برای کنترل دما و رطوبت محیط است.
کاربرد دیتا سنتر
در دنیای فناوری اطلاعات سازمانی، Data Center ها برای ارتقا امنیت و پشتیبانی از برنامهها و فعالیتهای تجاری طراحی شدهاند. مهمترین این موارد عبارتند از:
- تامین امنیت اطلاعات در سیستم ها و داده های اختصاصی
- مدیریت ارتباط با مشتریان ( CRM )
- برنامه ریزی منابع سازمانی ( ERP ) و مدیریت پایگاه های داده
- تهیه نسخه پشتیبان و پردازش کلان داده ( Big Data )
- اتوماسیون فرآیندها با هوش مصنوعی و یادگیری ماشین ( Machine Learning )
- پیاده سازی دسکتاپ مجازی، سرویس های ارتباطی و مدیریت پروژه
- پشتیبانی از ایمیل و به اشتراک گذاری فایل
- امکان استفاده از برنامه های کاربردی
انواع دیتا سنتر
Data Center ها با توجه به نیازهای کاربران دارای انواع بسیاری هستند. اما کدام نوع مرکز داده برای شرکت شما مناسب است؟ در ادامه انواع مختلف مرکز داده را مورد بررسی قرار می دهیم.
دیتا سنترهای سازمانی یا Enterprise Data Centers
این دیتا سنترها توسط خود شرکت ها پیاده سازی و اداره میشوند و برای کاربران نهایی یا end user ها بهینه شدهاند. اغلب این مراکز داده در محوطه شرکت مستقر می شوند.
دیتا سنترهای مدیریت شده یا Managed Services Data Centers
این Data Center ها توسط یک شرکت ثالث ( سرویس دهنده ) مدیریت می شوند. در واقع شرکت ها به جای خرید تجهیزات و زیرساخت ها آنها را اجاره می کنند. این نوع مرکز داده توسط سازمان ها و شرکت های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
دیتا سنترهای هم مکانی یا Colocation Data Centers
در این نوع مرکز داده، یک شرکت فضایی را در یک Data Center که خارج از محل شرکت قرار دارد، اجاره می کند و مرکز داده کولوکیشن زیرساخت های مورد نیاز همچون فضا، پهنای باند، امنیت، برق، سیستم های سرمایشی و … را فراهم می کند. در این نوع Data Center کارکنان شرکت ها به جای کارکنان شرکت سرویس دهنده مسئولیت نگهداری و مدیریت سرورها، ذخیره سازی و فایروال ها را بر عهده دارند.
دیتا سنترهای ابری یا Cloud Data Centers
در این مرکز داده، دادهها و برنامه ها توسط یک ارائهدهنده خدمات ابری میزبانی میشوند. در سرويسهاى ابری نیاز به هزينه سنگین برای خرید تجهیزات IT نیست. در مرکز داده ابری شما می توانید با استفاده از خدمات ابری شرکت ثالث، یک مرکز داده مجازی در فضای ابری راه اندازی کنید.
مزایای دیتا سنتر
در ادامه مهمترین مزایای مرکز داده برای کسب و کارها را بیان می کنیم.
1- افزایش بهره وری
استفاده از مرکز داده موجب بهبود عملکرد و افزونگی ( redundancy )، انعطافپذیری، دسترسی بیشتر و استفاده بهتر از دارایی های آی تی ( IT Asset ) و انجام کارهای بیشتر در زمان کمتر می گردد که در نهایت به بهبود تجربه کاربر نهایی کمک می کند.
2– بهبود امنیت، کاهش خطر
در سالهای اخیر، تعداد حملات سایبری به شرکتها افزایش یافته و به همین دلیل مشکلات و خطرات مرتبط با از دست دادن دادهها نیز تشدید شده است. Data Center ها نسبت به روشهای سنتی ذخیرهسازی داده ها میتوانند گزینه بسیار امنتری باشند. همچنین کاهش اندازه زیرساخت های حیاتی، یکپارچه سازی و حذف پلتفرم های قدیمی به بهبود امنیت کمک می کند.
3– بهبود بهره وری انرژی
بهروزرسانی سختافزار در فرایند بازسازی یا سازماندهی مجدد زیرساختهای اصلی شرکت ( right-sizing ) و استفاده از پلتفرهای کارآمدتر از لحاظ انرژی، منجر به افزایش بازده انرژی می گردد. انتقال به زیرساختهای جدیدتر معمولاً منجر به کاهش هزینه قبوض برق میشود.
4- کاهش هزینه ها
یکی از مهم ترین مزیت های مرکز داده، کاهش هزینه است. استفاده از Data Center موجب کاهش هزینه قبوض برق می گردد. یکپارچه سازی به حذف عملیات اضافی و همچنین کاهش هزینه های نگهداری کمک می کند.
استانداردهای زیرساخت مرکز داده چیست؟
رایج ترین استاندارد برای طراحی و زیرساخت مرکز داده ANSI/TIA-942 است و دارای چهار دسته بندی برای سطوح افزونگی و تحمل خطا است.
- سطح 1 ( Tier1 ): مرکز داده سطح یک محافظت محدودی در برابر اختلالات ارائه می دهد. دارای اجزای تک ظرفیتی ( single-capacity component )، بدون تجهیزات پشتیبان و مسیر توزیع واحد و فاقد قابلیت افزونگی است.
- سطح 2 ( Tier2 ): این مرکز داده محافظت بهتری در برابر اختلالات موجود ارائه می دهد. دارای اجزای redundant-capacity، تجهیزات پشتیبان و یک مسیر توزیع واحد و فاقد قابلیت افزونگی است.
- سطح 3 ( Tier3 ): این Data Center تقریباً در برابر همه اختلالات موجود مقاومت می کند، دارای اجزای redundant-capacity است و چندین مسیر توزیع مستقل را ارائه می دهد. هر جزء را می توان بدون ایجاد اختلال در خدمات به کاربران نهایی حذف یا جایگزین کرد.
- سطح 4 ( Tier4 ): این مرکز داده بالاترین سطح تحمل خطا و افزونگی را ارائه می دهد. اجزای Redundant-capacity و چندین مسیر توزیع مستقل، قابلیت نگهداری همزمان و عیب یابی هر جزء را بدون ایجاد اختلال و downtime امکان پذیر می کنند.
تکامل زیرساخت؛ از کامپیوترهای بزرگ ( mainframe ) تا برنامه های ابری
زیرساخت های رایانه ای در طول 65 سال گذشته، سه موج تکامل را تجربه کرده اند:
- موج اول شاهد تغییر از مینفریمهای اختصاصی به سرورهای مبتنی بر x86، درون سازمانی ( on-premises ) و مدیریت از طریق تیمهای IT داخلی بود.
- موج دوم شاهد مجازی سازی گسترده زیرساخت هایی بود که از برنامه ها پشتیبانی می کرد و امکان استفاده بهتر از منابع را فراهم کرد.
- موج سوم مربوط به زمان حال است. ما شاهد حرکت به سمت کلود، کلود هیبریدی و کلود نیتیو هستیم.
دیتا سنتر پیشگامان
دیتا سنتر پیشگامان از طریق فیبرنوری به هاب مرکزی اینترنت ایران متصل است. خدمات و سرویسهای قابل ارائه در دیتا سنتر پیشگامان شامل مواردی همچون اجاره به صورت فضای اشتراکی دیتا سنتر ( Co-location )، اجاره فضای ابری و اجاره فضا به شرکتهای همکار است. دیتا سنتر پیشگامان برای شرکت ها، سازمان های بزرگ، هولدینگ ها، کسب و کارهای اینترنتی و همچنین میزبانی از سرویسهای محتوایی با ترافیک بالا انتخابی بسیار مناسب است.
مزایای دیتا سنتر پیشگامان
- ارائه دسترسی Monitoring & Ticketing جهت نظارت بر خط
- ضریب پایداری 99.99 درصد
- دسترسی فیزیکی به صورت 7*24
- پشتیبانی 7*24
- تامين برق اضطراری توسط UPS و ژنراتور
- دسترسی ریموت به سرور از طریق KVM
- امکان تامین ارتباط تجهیزات از طریق پورت های 1G , 10G
- سیستم های اعلام و اطفا حریق
- سنسور های محیطی جهت کنترل دما و رطوبت
- تامین امنیت محیطی و فیزیکی تجهیزات
- سیستم کولینگ
- بررسی و رفع عیب سرویس در کوتاه ترین زمان
پیش از خرید دیتا سنتر میبایست نیازهای هر کسب و کار به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله اطلاعات جامعی در مورد مرکز داده ارائه شد، برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با کارشناسان دیتا سنتر پیشگامان در ارتباط باشید.