با پیشرفت تکنولوژی و تقاضای مصرف کنندگان برای بهبود تجربه مشتری، اینترنت اشیا ( IoT ) به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره در خانه و کسب و کار تبدیل شده است. در پایان سال 2020، 8.7 میلیارد دستگاه متصل به اینترنت اشیا وجود داشت که انتظار می رود این رقم در دهه آینده سه برابر شود. امروزه، این فناوری به طور فزاینده ای برای طیف گسترده ای از مصارف توسعه یافته است. در اینجا، به برخی از این موارد اشاره می کنیم و مزایا و چالش های اینترنت اشیا برای کسب و کارها را توضیح می دهیم.
نمونه هایی از کاربردهای اینترنت اشیا
همه ما با محصولات هوشمند آشنا هستیم: انرژی سنج، بلندگوهای هوشمند ( گوگل هوم، آمازون اکو )، ابزارهای پوشیدنی مانند ساعت های هوشمند تناسب اندام و تعداد بسیاری از وسایلی مانند کتری و یخچال. تمامی این محصولات اطلاعات مفیدی را در اختیار ما قرار می دهند، زندگی را راحت تر می سازند و تجربیات جذاب و لذت بخشی را ارائه می نمایند. برای برآوردن تقاضاهای رو به رشد ما، شرکتهای بسیاری در تلاش هستند تا دستگاههای هوشمند خود را تولید و ارائه دهند.
هدف کسب وکارها از ایجاد دستگاههای IoT تنها فروش آنها نیست و برای بهبود محصولات و خدمات خود از آنها استفاده می کنند. اینترنت اشیا به وسایل نقلیه کمک می کند تا در فواصل ایمن حرکت کنند. این فناوری برای نظارت بر مکان کشتی، دمای محموله و نحوه جمعآوری داده های اجزای پرواز مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای اینترنت اشیا
- جمع آوری داده ها
اینترنت اشیا جمع آوری مقادیر زیادی از دادههای مشتری و محصولات را برای کسب و کارها امکان پذیر می سازد. ارائه درک و بینشی صحیح در مورد نحوه استفاده از محصولات و بهبود آنها به منظور ایجاد تجربه کاربری بهتر، یکی از مهمترین مزیت های اینترنت اشیا است. به عنوان مثال، یک لاستیک ماشین مجهز به اینترنت اشیاء می تواند عملکرد را در شرایط مختلف رانندگی کنترل کند و به بهبود طراحی تایر کمک نماید تا ایمنی و دوام بیشتری داشته باشد و انتشار کربن نیز کاهش یابد. همچنین داده های اینترنت اشیا می تواند برای یافتن بهترین لاستیک متناسب با نیاز مشتریان به آنها یاری رساند.
- ارتباط بهتر با مشتریان
از دادههای جمعآوریشده توسط دستگاههایی که اینترنت اشیا دارند میتوان برای راهاندازی ارتباطات خودکار از طریق کانالهای دیجیتال به منظور بهبود تجربه مشتریان استفاده نمود. برای مثال، روشنایی هوشمند از طریق اینترنت اشیا میتواند از طریق برنامه کنترل خود پیامهایی را به منظور یادآوری به کاربران ارسال نماید تا چراغهای اتاقهای خالی را خاموش کنند. بستهبندی هوشمند مواد غذایی میتواند به کاربران اطلاع دهد که زمان انقضا بسته خریداری شده نزدیک است. به طور مشابه، سازندگان مواد مصرفی، مانند جوهر چاپگر، می توانند تشخیص دهند که مشتریان چه زمانی نیاز به تعویض دارند و در صورت تمایل مشتری قبل از تمام شدن اقدام به ارسال مجدد نمایند.
- کنترل بهتر موجودی و منابع
دادههای دستگاه های اینترنت اشیاء یک نمای کلی، واضح و بلادرنگ از فهرست موجودی ها و میزان استفاده از از منابع را در اختیار شرکتها قرار میدهد. این اطلاعات به آنها کمک می کند تا بدانند که اقلام در کجا هستند، چه چیزی ارسال شده است، چه مواردی آسیب دیده یا مورد استفاده قرار گرفته اند. تجزیه و تحلیل این داده ها موجب ایجاد درک و بینش عمیق تر، کارایی بیشتر، جلوگیری از تمام شدن مواد مصرفی و کاهش عواقب مالی سفارش بیش از حد می گردد.
- افزایش امنیت
امروزه فناوری کنترل دسترسی و دوربین مدار بسته مجهز به اینترنت اشیا برای تقویت امنیت کسب و کار به کار گرفته شده است و میتواند رفتارهای مشکوک را کشف و ردیابی کند و اعلانهای خودکار را برای سازمان های امنیتی و پلیس ارسال نماید. همچنین، مسئولان امنیتی میتوانند فیلمهای دوربینهای مداربسته را از راه دور و به صورت آنی، از طریق اینترنت تماشا کنند.
فناوری کنترل دسترسی اینترنت اشیا فراتر از کنترل و محدود کردن ورود به اماکن تجاری است و شرکتها می توانند از آن برای نظارت بر حضور منظم و وقت شناسی کارکنان، رزرو اتاقها و منابع و حتی مدیریت پارکینگ خودرو استفاده کنند. به دلیل آنکه این تکنولوژی مبتنی بر اینترنت است، به کسب و کارهایی که دارای دفاتر متعدد هستند نیز اجازه می دهد تا کنترل دسترسی را از راه دور و یا از طریق یک مرکز کنترل واحد مدیریت کنند.
چالش های پذیرش فناوری اینترنت اشیا
در حالی که اینترنت اشیا مزایای بسیاری را برای کسب و کارها به ارمغان می آورد، اما میبایست به برخی از چالش های مهم در هنگام پذیرش آن غلبه گردد. در ادامه برخی از اصلی ترین موارد عنوان می شود.
1. سرمایه گذاری در دستگاه های اینترنت اشیا
پذیرش اینترنت اشیا مستلزم سرمایه گذاری در فناوری های موردنیاز است که شامل دستگاه های مورد نیاز و نرم افزارهای لازم برای تجزیه و تحلیل داده ها است. هرچند سرمایه گذاری در اینترنت اشیا می تواند در ابتدا پرهزینه باشد، اما در آینده باعث بهینه سازی و بهبود عملکرد می گردد و کاهش هزینه ها را به دنبال خواهد داشت.
- آموزش کارکنان
پذیرش هر فناوری جدید مستلزم آن است که کارکنان مهارت های جدیدی را بیاموزند، مگر آنکه بخواهید این خدمات را از شرکت ثالث خریداری نمایید. میزان آموزش موردنیاز و هزینه های مربوطه به تعداد کارکنانی که باید آموزش ببینند و پیچیدگی های تکنولوژی مورد نظر بستگی دارد.
- چالش های امنیتی
قبل از خرید تجهیزات اینترنت اشیا میبایست اطمینان حاصل نمایید که دستگاه ها ایمن هستند. برای مثال در برخی موارد کاربران قادر به تغییر رمزهای عبور پیشفرض نیستند و همین موضوع باعث آسیب پذیری آنها در برابر هک می گردد. برخی از مسائل امنیتی که میبایست مورد توجه قرار گیرد عبارتند از: رمزگذاری، امنیت شبکه، ناشناس بودن کاربر، ذخیره سازی داده ها، دسترسی و غیره.
- زیر ساخت های خود را ارتقا دهید
ارائه درک و بینش صحیح از داده های جمع آوری شده یکی از بزرگترین مزایای استفاده از اینترنت اشیا است. با این حال، ذخیره و پردازش داده ها به ظرفیت هاست و سرعت اینترنت قابل توجهی نیاز دارد. قبل از اینکه بتوانید تجزیه و تحلیل داده های بزرگ را انجام دهید، به موارد زیر نیاز دارید:
- افزایش ظرفیت ذخیره سازی داده برای نگه داری داده های در حال رشد
- مقیاس پذیری و وجود روشی مقرون به صرفه برای مقابله با دوره هایی با میزان تقاضای بالا
- بهبود قابلیت پردازش و عملکرد برای تجزیه و تحلیل کلان داده ها
- پهنای باند اختصاصی برای ارسال و دریافت مداوم داده ها از دستگاه ها و پایداری دریافت داده
- پایداری و در دسترس بودن بالا برای اطمینان از آنلاین ماندن دستگاههای IoT و برنامههای مهم شما
پهنای باند اختصاصی با داشتن ویژگی های مهمی همچون سرعت بالا، امنیت بالا، پایداری سرعت و ترافیک نامحدود بهترین گزینه برای کسب و کارها است. پیشگامان با داشتن مجوز FCP و بهره گیری از به روزترین تجهیزات، سرویس پهنای باند اختصاصی خود را با سرعت بالا تا بیش از ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه ارائه می دهد. ارائه خدمات در سراسر کشور، آپتایم بالا، امکان سنجی و راه اندازی در کمترین زمان ممکن از مهمترین مزیت های سرویس پهنای باند اختصاصی پیشگامان است.
راهکار پیشگامان برای کاهش هزینه های سازمانی و بهبود کیفیت تماس ها استفاده از مرکز تماس ابری است. پیشگامان تهیه تجهیزات، راه اندازی و نگهداری مرکز تماس ابری را در محل دیتاسنتر خود انجام می دهد. پایداری این سرویس به مراتب بالاتر و هزینه ها به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. اگر مایل هستید در مورد مرکز تماس ابری پیشگامان بیشتر بدانید، منتظر مقالات بعدی ما باشید.
نتیجه
همانطور که اینترنت اشیا به توسعه خود ادامه می دهد، تأثیر قابل توجه ای بر نحوه عملکرد شرکت ها خواهد داشت. امیدواریم با خواندن این مقاله، به درک واضح تری از چگونگی بهره مندی کسب و کار خود از فناوری اینترنت اشیا و کلان داده ها دست یابید و راهکارهایی را برای غلبه بر موانع پیش رو پیدا کنید.
سوالات متداول
اینترنت اشیا ( IoT ) چیست؟
اینترنت اشیا (IoT ) شبکهای از اشیاء فیزیکی یا افراد است که با نرمافزار، الکترونیک، شبکه و حسگرهای تعبیه شده، امکان جمعآوری و تبادل دادهها را فراهم می سازد. هدف IoT گسترش اتصال به اینترنت از دستگاه های استاندارد مانند رایانه، موبایل و تبلت به دستگاه هایی همچون توستر است.
اینترنت اشیا چه مزایایی دارد؟
از اینترنت اشیا می توان برای هوشمند سازی شهر، خانه، محل کار، شبکه برق، حمل و نقل و ردیابی سلامت انسان استفاده نمود. اینترنت اشیا امکان جمع آوری داده های بیشتر را برای تصمیم گیری بهتر در طیف وسیعی از صنایع فراهم می کند و موجب بهبود کیفیت محصول در تولید، تعمیر و نگهداری، بهبود مدیریت زیست محیطی و کاهش مصرف انرژی می گردد.
رابطه بین اینترنت اشیا و رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری نقش مهمی در احراز هویت دستگاه اینترنت اشیا، اعتبارسنجی شبکه اینترنتی، اعتبارسنجی دادهها، پردازش صفهای اطلاعاتی، ذخیرهسازی اطلاعات، پایگاههای اطلاعاتی، پاسخهای کنترلی مبتنی بر اطلاعات، یادگیری ماشین، گزارشدهی وبسایت، گزارش پیام کوتاه و گزارش ایمیل ایفا می کند.