احتمالا هرکدام از ما حداقل یک بار در عمرمان نیاز به ایجاد یک شبکه بین وسایل الکترونیکی و ارتباطی داشتهایم. گاهی برای انتقال فایلها و گاهی برای کنترل راحتتر وسایل. اگر چنین تجربهای داشتهاید، شاید شما هم موافق هستید که در قدم اول شبکهکردن وسایل کار سخت و تخصصی به نظر میرسد. اما در واقعیت ایجاد شبکه کار چندان سختی نیست. شبکه محلی LAN این کار را برای کاربران بسیار ساده کردهاند. در این مقاله از پیشگامان به بررسی اینکه شبکه محلی چیست و یا همان شبکه lan چیست؟و نحوه ایجاد آن پرداخته ایم. تا پایان با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleنحوه عملکرد شبکه های محلی LAN
شبکه محلی LAN، شبکهای کامپیوتری شامل مودم، کابل، روتر و سوییچهایی است که به دستگاههای داخل شبکه کمک میکند به یک سرور اینترنتی یا سرور داخلی درون یک ساختمان متصل شوند. شبکههای LAN همچنین میتوانند با استفاده از ساختار شبکه WAN و MAN به دیگر شبکههای LAN متصل شوند. در واقع دستگاههایی که به یک شبکه محلی یا همان شبکه لن متصل میشوند، میتوانند از طریق یک ارتباط اینترنتی به هم متصل شده و به فایلها و عملکردهای یکدیگر دسترسی داشته باشند.در این شبکهها یک روتر به هر وسیله متصل به شبکه یک آیپی اختصاص میدهد و یک ارتباط اینترنتی مشترک بین آنها ایجاد میکند.
همچنین یک سوییچ بین روتر و سایر دستگاهها قرار میگیرد و ارتباط بین آنها را برقرار میکند. سوییچ نقشی در ایجاد آیپی و اشتراکگذاری اتصال اینترنتی ندارد بلکه ابزار مناسبی برای زیادکردن تعداد وسایلی است که به شبکه متصل میشوند.
مزایای استفاده از شبکه LAN
شبکه های محلی ویژگیهایی دارند که باعث محبوبیت آنها در بین کاربران شده، ازجمله ویژگیهای این شبکه میتوان به قابلیتهای مدیریتی آن اشاره کرد که امکان فیلترکردن محتوای اینترنتی یا تعیین اولویت برای اجرای برنامههای مختلف را فراهم میکند. به طورکلی موارد زیر را میتوان به عنوان ویژگی های شبکه LAN در نظر گرفت:
- توانایی حفظ تعادل بار شبکه با ظرفیت بالا
- سیستم مدیریت شبکه
- امکان کنترل دسترسی براساس نقش هر کاربر
- امکان انتخاب گزینههای پوشش داخلی و خارجی
- قابلیت سنجش عملکرد شبکه
- قابلیت مدیریت دستگاههای تلفن همراه
- امکان فیلترکردن محتواها و برنامههای اینترنتی
- قابلیت اولویتگذاری برنامهها در شبکه
- امکان تعویض شبکه
- امکان برقراری فایروال برای شبکه
مزایایی که میتوان برای شبکه محلی در نظر گرفت همان مزایایی است که برای هر شبکه دیگری وجود دارد. وسایلی که به LAN متصل میشوند، میتوانند از یک ارتباط اینترنتی مشترک استفاده کنند، به فایلهای یکدیگر دسترسی داشته باشند و مثلا از یک پرینتر مشترک استفاده کنند. با استفاده از شبکه محلی شما حتی میتوانید به دیگر وسایل دسترسی داشته باشید و آنها را از سیستم خودتان کنترل کنید.
LAN ابتدا در دهه ۱۹۶۰ مورد استفاده قرار گرفت. آن زمان این نوع شبکه برای استفاده در دانشگاهها، کالجها و موسسات تحقیقاتی مثل ناسا به راه افتادند و برای اتصال کامپیوترها به یکدیگر به کار میرفتند. بعد از آن در دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی، LAN تجاریسازی شد و استانداردهایی برای استفاده عمومی از آن تعریف شد. بدین ترتیب استفاده گسترده از این نوع شبکهها شروع شد. گسترش استفاده از شبکه لن با ارائه فناوری وایفای به بازار بیشتر هم شد. هرچند تا قبل از آن هم همه به مزیتهای شبکهکردن وسایل الکترونیکی پی برده بودند اما با بیسیمشدن شبکهها، استقبال از LAN بسیار بیشتر شد.
امروزه در هر جایی از دانشگاه و مدرسه گرفته تا رستوران و کافیشاپ، با شبکه لن وسایل الکترونیکی و ارتباطی روبرو هستیم. علاوه بر این فناوری بیسیم طیف انواع وسایلی که میتوانند به شبکه متصل شوند را هم گسترده کرده است. امروزه تقریبا هر وسیلهای را تصور کنید، میتوان به LAN متصل کرد. از کامپیتور، پرینتر، تلفن و تلویزیون هوشمند گرفته تا بلندگو، درب و پنجره اتاق، قفل دربها، سیستم روشنایی خانه، دوربینهای امنیتی، قهوهساز، یخچال و حتی اسباببازی بچهها را هم میتوان به شبکه محلی خانه متصل کرد. علاوه بر اینها مزایای lan را میتوان به صورت زیر نام برد:
- امکان دسترسی به برنامهها و نرم افزارهای روی سرور برای همه سیستمها
- امکان ذخیرهسازی اطلاعات مهم در یک سیستم با امکان دسترسی همه سیستمها به آن
- قابلیت اشتراکگذاری منابع مشترک مثل پرینتر، فایلهای مهم و…
- امکان اشتراکگذاری ارتباط اینترنتی بین دستگاههای متصل
- امکان حفاظت از سیستمهای متصل با ابزارهای امنیت شبکه
در این مقاله با شبکه محلی آشنا شدید اگر به دنبال آشنایی با شبکه اترنت هستید میتوانید مقاله نوشته شده پیشگامان با عنوان شبکه اترنت چیست ؟ را مطالعه نمایید.
معایب استفاده از شبکه محلی LAN
باتوجه به مزایایی که LAN دارد، کمتر ایرادی میتوان به آن وارد کرد. معایب شبکه lan درواقع معایبی است که میتوان برای هر شبکهای در نظر گرفت. ازدسترفتن بخشی از امنیت اجزای شبکه مهمترین عیب شبکه محلی است. با اتصال یک وسیله به شبکه محلی، امکان دسترسی به اطلاعات و قابلیتهای آن برای دیگر اجزای شبکه فراهم میشود. در صورتی که محدودیتی برای این دسترسیها اعمال نشده باشد و شبکه موردنظر نفوذپذیر باشد، ممکن است مشکلات امنیتی برای هرکدام از اجزای شبکه ایجاد شود.
تجهیزات لازم و نحوه ایجاد شبکه محلی LAN
اولین قدم برای ایجاد انواع شبکه محلی این است که مشخص کنید چه تعداد وسایلی قرار است به شبکه متصل شوند. به تعداد همین وسایل شما به پورت نیاز دارید. البته میتوانید با استفاده از سوییچ تعداد پورت بیشتری فراهم کنید. اگر میخواهید شبکه خود را به صورت بیسیم ایجاد کنید، به یک روتر برای برقراری شبکه محلی بین دستگاهها نیاز دارید و یک روتر هم برای برقراری ارتباط با شبکه اینترنت پرسرعت نیاز دارید. شما باید فاصلهای که قرار است بین وسایل ایجاد شود را اندازه بگیرید. این فاصله برای تعیین میزان کابل موردنیاز استفاده میشود. بعد از اینکه مقدمات کار را فراهم کردید، حالا وقت نصب شبکه رسیده است.
برای خرید و دیدن قیمت ها و طرح های پیشنهادی اینترنت پیشگامان میتوانید وارد لینک خرید اینترنت adsl شوید و خرید خود را ثبت نمایید و از سرعت و کیفیت آن لذت ببرید.
نصب شبکه LAN با کابل
برای نصب شبکه با استفاده از کابل، ابتدا لازم است روتر خود را به برق وصل کنید. بعد مودم را به روتر وصل کرده و اگر از سوییچ هم استفاده میکنید آن را به روتر متصل کنید. سپس همه وسایلی که قرار است به شبکه متصل باشند را از طریق پورت اترنت به روتر وصل کنید. حالا باید یکی از سیستمها را به عنوان میزبان شبکه در نظر گرفته و «پروتکل پیکربندی میزبان پویا» یا dhcp را روی آن فعال کنید. بدین ترتیب بقیه وسایل میتوانند یک آیپی گرفته و به شبکه متصل شوند. در این مرحله قابلیت Network Discovery و File and Printer Sharing را روی سیستم فعال کنید.
نصب شبکه LAN بهصورت بی سیم
اگر میخواهید شبکه محلی بیسیم ایجاد کنید، ابتدا به سراغ اتصال کامپیوتر میزبان به روتر بروید. این کار را با اتصال کابل اترنت انجام دهید. سپس مرورگر سیستم را باز کرده و آدرس آیپی روتر خود را وارد کنید. در صفحهای که باز میشود باید نام کاربری و رمزعبور روتر را وارد کنید و به عنوان مدیر شبکه به صفحه تنظیمات روتر وارد شوید. در این صفحه به قسمت wireless بروید و در بخش ssid نام شبکه خود را وارد کنید. این نام را به دلخواه خودتان انتخاب میکنید. پس از واردکردن نام دلخواه خود، به بخش WPA-۲ Personal رفته و آن را فعال کنید.
حالا باید رمزعبوری را که برای شبکه خود مدنظر دارید، در قسمت Pre-Shared Key وارد کنید. این رمزعبور، همان چیزی است که وسایل دیگر برای اتصال به LAN شما باید وارد کنند. پس از انجام این کارها فقط مطمئن شوید که قسمت wireless network فعال است. سپس روتر را یک بار خاموش و روشن کنید. الان دیگر شبکه محلی شما آماده کار است. کافی است در وسایلی که میخواهید به شبکه متصل کنید، لیست شبکههای موجود را جستجو کرده و به شبکه خودتان متصل شوید.
بررسی توپولوژی های رایج در شبکه های LAN
توپولوژی شبکه در واقع نقشه اتصال اجزای شبکه به یکدیگر است. برای شبکه LAN توپولوژیهای مختلفی وجود دارد که میتوانند شبکهای امن، قدرتمند و قابلنگهداری بسازند.حال که دانستید شبکه محلی چیست رایجترین توپولوژیهای شبکه محلی را در ادامه بررسی میکنیم:
توپولوژی خطی BUS
این روش به توپولوژی ستون فقرات هم معروف است. در این توپولوژی همه وسایل به یک کابل اصلی متصل میشوند. مزیت این توپولوژی نسبت به روشهای دیگر در این است که کابل کمتری نیاز دارد. این موضوع باعث میشود نصب چنین شبکهای بسیار ساده باشد.
توپولوژی ستاره STAR
این توپولوژی که رایجترین روش برقراری شبکه بین وسایل است، شبیه یک ستاره شکل میگیرد. درواقع در این توپولوژی یکی از وسایل به عنوان هاب مرکزی عمل میکند و بقیه وسایل عضو شبکه باید به آن متصل شوند. در نتیجه هرگاه یکی از وسایل بخواهد برای دیگری دادهای ارسال کند، داده موردنظر باید حتما از هاب مرکزی عبور کند.
آیا میخواهید برایمنزل خود یک شبکه کوچک خانگی داشته باشید میتوانید مقاله نوشته شده ما درباره آموزش ایجاد شبکه خانگی در ویندوز 10 را مطالعه نمایید.
توپولوژی حلقه ای RING
این توپولوژی همانطور که از اسمش پیدا است یک حلقه بین وسایلی که به شبکه وصل اند، ایجاد میکند. در توپولوژی RING هر وسیله عضو شبکه به دو وسیله دیگر متصل میشود. بدین ترتیب مجموعه وسایل داخل شبکه یک دایره یا حلقه بوجود میآورند. هر دادهای که از یک وسیله برای وسیلهای دیگر ارسال شود، باید از دیگر وسایل شبکه که در مسیرش قرار دارند، عبور کند تا به مقصد برسد.
جمع بندی
در این مقاله به این پرداختیم که شبکه lan چیست؟ و متوجه شدیم که شبکه LAN روشی برای اتصال راحت و کاربردی وسایل الکترونیکی در مقیاس خانگی است. با استفاده از این روش میتوانید با امکانات دردسترستان، کامپیوتر، موبایل، پرینتر، تلویزیون و…. را در خانه به یکدیگر متصل کرده و آنها را از طریق شبکه کنترل کنید یا به تبادل دادهها بپردازید.
شبکه محلی LAN چیست؟
شبکه محلی LAN، شبکهای کامپیوتری شامل مودم، کابل، روتر و سوییچهایی است که به دستگاههای داخل شبکه کمک میکند به یک سرور اینترنتی یا سرور داخلی درون یک ساختمان متصل شوند.
چرا سرعت شبکه LAN بالاست؟
به دلیل نزدیک بودن کامپیوترها به یکدیگر معمولا سرعت شبکه LAN بالا است.