اینترنت امروزه به بخش جداییناپذیر زندگی روزمره ما تبدیل شده و طبیعتا کندی و تاخیر در آن میتواند بسیاری از فعالیتهای شخصی یا کاری ما را با اختلال و مشکل مواجه کند. به همین بهانه قصد داریم در این مقاله به دلایل اصلی کاهش سرعت اینترنت بپردازیم و راهکارهای عملی برای رفع این مشکل را ارائه دهیم.
فهرست مطالب
Toggle10 دلیل کاهش سرعت اینترنت
1. پر شدن کش – تاریخچه (History) مرورگر
اولین و سادهترین روشی که برای رفع افت سرعت اینترنت میتوان بررسی کرد، چک کردن تاریخچه مرورگر است. این بخش اگرچه به طور مستقیم پیش چشمان شما نیست و به سادگی قابل فراموشی است، اما میتواند تاثیر مستقیمی بر تاخیر و کندی اینترنت داشته باشد.
با هر بار بازدید از وب سایت های مختلف یا جستجو در وب، مرورگر شما اطلاعات مربوطه را بهطور خودکار ذخیره و در تاریخچه مرورگر جمع آوری میکند. با افزایش دادههای ذخیره شده، مرورگر شما برای عملکرد بهینه به پهنای باند بیشتری نسبت به حالت عادی خود نیاز دارد.
راه حل: پاکسازی تاریخچه مرورگر
سادهترین راهحل این است که کل تاریخچه مرورگر خود از جمله کوکیها و اطلاعات ذخیره شده وب سایت ها را بهطور منظم پاک کنید. این کار را برای تمامی دستگاه های مجهز به مرورگر مانند گوشیهای هوشمند، تبلت، رایانه و حتی تلویزیون های هوشمند انجام دهید. با پاکسازی کش مرورگر خود، احتمالا با بهبود زمان پاسخگویی و افزایش سرعت اینترنت مواجه خواهید شد.
2. سخت افزار و تجهیزات قدیمی
فناوری همواره در حال پیشرفت است و مدل های قدیمی بهتدریج از دور خارج میشوند. دستگاههای قدیمیتر معمولا نمیتوانند از شبکههای سریعتر مانند اینترنت کابلی یا فیبر نوری پشتیبانی کنند. این امر می تواند موجب تاخیر یا عدم پایداری در اتصال به اینترنت شود. اگر دستگاهی قدیمی دارید که از اینترنت استفاده میکند، احتمالا زمان ارتقای آن فرارسیده است.
3. اتصال هم زمان چند دستگاه به شبکه
همه دستگاه های متصل به یک شبکه، پهنای باند محدودی را به اشتراک میگذارند. در این میان، مودم وای فای شما تعیین میکند که کدام دستگاهها باید پهنای باند بیشتری را بهخود اختصاص دهند. بنابراین، با افزایش تعداد دستگاههای متصل به شبکه، اشغال کامل پهنای باند و بارگذاری بیش از حد اتفاق میافتد که منجر به کاهش سرعت اینترنت و وقفه خواهد شد.
راهحل: آفلاین کردن دستگاه های بلااستفاده
اتصال وسایلی که از آنها در حال حاضر استفاده نمیکنید را به اینترنت قطع کنید. در این صورت تفاوت محسوسی در سرعت اتصال مشاهده خواهید کرد.
4. خصوصی کردن تنظیمات شبکه
اگر پهنای باند محدودی نسبت به حالت عادی دارید، احتمالا بدین دلیل است که دسترسی به شبکه خانگی شما برای عموم باز است و روی گزینه Public قرار دارد. یک شبکه باز به هر شخصی در محدوده سیگنال اجازه میدهد تا از اینترنت شما بدون رمز عبور استفاده کند. این به دو دلیل بد است؛ اول آنکه تعداد زیاد دستگاههای متصل باعث ازدحام در شبکه و کاهش سرعت میشود. دوما شبکه شما در معرض هک و جرایم سایبری آنلاین قرار خواهد گرفت.
راهحل: تعیین کردن یک رمز عبور قوی برای وای فای
برای رفع این مشکل، یک رمز عبور قوی و پیچیده برای شبکه خود ایجاد کنید. پس از آن، تعداد افراد و دستگاههایی که می توانند به اینترنت شما دسترسی داشته باشند، محدود خواهند شد که در حفظ پهنای باند و بهینه شدن سرعت موثر است. توصیه میکنیم برای ایجاد گذرواژه از یک سری پیچیده شامل حداقل هشت حرف بزرگ و کوچک، نمادها و اعداد برای این رمز عبور استفاده کنید و حداقل هر 3 تا 6 ماه یکبار آن را بهروز کنید.
5. ریست مودم برای جلوگیری از کاهش سرعت اینترنت
مانند سایر وسایل برقی، مودمها نیز برای عملکرد پایدار در حداکثر ظرفیت خود به نگهداری منظم و استراحت نیاز دارند. بنابراین اگر با کاهش سرعت اینترنت روبرو هستید، ممکن است تجهیزات اینترنت شما به ریست نیاز داشته باشند.
راهحل: روتر یا مودم خود را مجددا راه اندازی کنید
مودم در واقع سیگنالهای اینترنت را از ارائهدهنده شما به منزلتان میرساند و روتر نیز دستگاههای شما را به Wi-Fi متصل میکند. راهاندازی مجدد هر دو میتواند روشی آسان برای عیبیابی مشکلات و تاخیر اینترنت بهحساب بیاید. توصیه میکنیم این عمل را بهصورت ماهانه انجام دهید.
6. تغییر موقعیت مودم یا روتر
روتر یا مودم شما در کجای خانه قرار گرفته است؟ آیا زیر میز قرار دارد یا در پشت انبوهی از سیمهای مختلف است؟
سیگنال های وای فای به صورت امواج در حرکت هستند و به فضای مناسب برای پراکنده شدن در سراسر خانه نیاز دارند. بنابراین وجود موانعی مانند مبلمان و وسایل بزرگ یا سیمها به راحتی میتوانند پراکندگی سیگنالها را مختل کنند.
بیشتر بخوانید: اگر اطلاعات راجب مودم ندارید بهتون پیشنهاد میکنیم مقاله مودم چیست را مطالعه کنید.
راه حل: مودم یا روتر خود را جابجا کنید
اگر در یک واحد آپارتمان زندگی میکنید، بهترین مکان برای قرارگیری روتر یا مودم شما در مرکز خانه و بهدور از سیمها یا وسایل بزرگ و مسدودکننده است. در صورتیکه در یک خانه چندطبقه زندگی میکنید نیز روتر را در بالاترین طبقه قرار دهید، زیرا سیگنالهای Wi-Fi از بالا به پایین حرکت و پخش شوندگی بهتری دارند.
همچنین توصیه میکنیم مودم یا روتر خود را در بالاترین سطح و با فاصله از زمین قرار دهید و تا حد امکان دور از مناطقی با سیمهای متعدد مانند تلویزیون یا کامپیوتر باشد. این امر به حذف تداخل بالقوه سیگنال کمک میکند.
7. مبلمان می تواند مسدود کننده سیگنال باشد
علاوه بر محل قرارگیری مودم، کاهش عملکرد وای فای میتواند بهدلیل چیدمان مبلمان و اثاثیه منزل باشد. سیگنال های وای فای زمانی به خوبی حرکت میکنند که مانع بزرگی سر راه آنها نباشد. بنابراین اشیاء ساخته شده از مواد ضخیم مانند چوب، فلز و ورق، موانع رایج برای اتصال پایداری وای فای هستند.
راه حل: تغییر چیدمان وسایل
با کمی تغییر در محل قرارگیری مبلمان و سایر لوازم بزرگ منزل میتوان عملکرد اینترنت خانگی خود را ارتقا دهید. اطمینان حاصل کنید که مودم شما در یک فضای باز و مرکزی با کمترین تعداد دیوار و مانع قرار دارد.
8. منزل بزرگ با نقاط کور
احتمالا تابهحال متوجه شدهاید که هر چه از مودم خود دورتر میشوید، کیفیت اتصال افت بیشتری پیدا میکند. دلیل این است که سیگنال های وای فای با فاصله گرفتن از منبع، به آرامی تضعیف شده و از بین میروند. علاوه بر آن، سایر موانع فیزیکی مانند مبلمان و دیوارها نیز میتوانند بر عملکرد کلی اینترنت شما تاثیر منفی بگذارند. در این میان، خانه های بزرگ یا دارای نقاط کور نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
راه حل: استفاده از تقویت کننده (توسعه دهنده) وای فای
با خرید یک توسعه دهنده وای فای، سیگنال Wi-Fi را به سراسر خانه خود منتقل کنید.
9. ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) – یکی از عوامل کاهش سرعت اینترنت
یکی دیگر از مقصران پشت پرده که بر سرعت و قابلیت اطمینان پذیری وای فای تاثیر می گذارد، ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما است. فرقی ندارد از اینترنت کابلی، اینترنت فیبر نوری، DSL و سایر سرویسها استفاده میکنید یا خیر، فاصله شما از مرکز مخابراتی و همچنین کیفیت ISP بر سرعت اینترنت تاثیرگذار هستند.
راه حل: انتخاب پیشگامان به عنوان ارائه دهنده برتر خدمات اینترنت
پیشگامان بهعنوان اپراتور منتخب و مجری طرح ملی فیبر نوری، اقدام به ارائه سرویسهای متنوعی متناسب با نیازهای کاربران کرده که با نصب سریع، پشتیبانی تماموقت و بهرهگیری از دانش متخصصان خبره خود، دغدغه کاهش سرعت اینترنت را برای کاربران بهطور کامل رفع میکند.
برای مشاهده طرح های وارد صفحه اینترنت ADSL پیشگامان، شوید.
10. باز بودن برنامههای پس زمینه
تمامی برگهها یا برنامههایی که در پسزمینه مرورگر یا گوشی شما باز هستند، میتوانند موجب کاهش سرعت اینترنت شوند. برنامههای پسزمینه نظیر برگهها از اینترنت برای بررسی بهروزرسانیها، ارسال و دریافت دادهها و مصرف حافظه استفاده میکنند و پهنای باند موجود مورد نیاز را برای فعالیتهای آنلاین شما کاهش میدهند.
راه حل: بستن برنامه های پسزمینه و برگه های مرورگر
توصیه میکنیم تمامی تبهای مرورگر خود و برنامههای غیرضروری فعال در پسزمینه گوشی و رایانه خود را ببندید. همچنین میتوانید با ریست سیستم خود حافظه موقت را پاکسازی کرده و فضای رم خود را آزاد کنید.
جمعبندی
کندی اینترنت، ناشی از عواملی مانند تراکم شبکه، سخت افزار قدیمی، تداخل، بدافزار و… هستند که هر یک میتواند به طور قابل توجهی بر تجربه کاربر تأثیر بگذارد. با درک این دلایل و پیاده سازی راهحلهای موثر، کاربران میتوانند اتصال اینترنت خود را برای عملکرد سریع تر و مطمئنتر بهینه کنند.
سوالات متداول
1. چرا سرعت اینترنت در طول روز متفاوت است؟
نوسانات سرعت اینترنت اغلب ناشی از ازدحام شبکه در ساعات اوج مصرف است، زیرا کاربران متعددی بهطور همزمان در آن بازه زمانی آنلاین هستند.
2. آیا موقعیت مکانی من بر افزایش یا کاهش سرعت اینترنت تاثیر میگذارد؟
بله؛ موقعیت شما و فاصله از مرکز مخابراتی میتواند بهطور مستقیم بر سرعت اینترنت تاثیرگذار باشد. مناطق دورافتاده یا روستایی معمولا زیرساختهای محدودتری دارند که میتواند منجر به کاهش سرعت شود.
3. چگونه میتوانم سرعت اینترنت خود را بهطور دقیق آزمایش کنم؟
با استفاده از ابزارهای آنلاین مانند اسپید تست پیشگامان میتوانید سرعت دقیق اینترنت خود را بهدست آورید. ضروری است که در حین پروسه سنجش سرعت، از انجام فعالیت های آنلاین پرهیز کنید.
4. آیا استفاده از VPN میتواند موجب کاهش سرعت اینترنت شود؟
بله، استفاده از وی پی ان در پاره ای از اوقات میتواند منجر به افت عملکرد اینترنت شود. فرآیند رمزگذاری درگیر در اتصالات VPN یکی از عوامل تاخیر و کندی سرعت است.