اگر وبسایت شما آماده شده است و به دنبال خریدهاست برای وبسایت خود هستید، سرور مجازی یکی از گزینههای مناسب برای میزبانی وبسایتهایی با سطح ترافیک متوسط است. در این مقاله در مورد اینکه سرور اختصاصی مجازی چیست، انواع، مزایا و تفاوت آن با انواع دیگر میزبانی وب صحبت میکنیم که قطعاً اطلاعات آن برای شما مفید خواهد بود.
فهرست مطالب
Toggleسرور مجازی چیست؟
به زبان ساده، سرور یک کامپیوتر قدرتمند است که تمام دادهها و فایلهای تشکیلدهنده وبسایت را ذخیره میکند. هنگامی که شخصی نام دامنه شما را در مرورگر وب خود تایپ میکند، مرورگر درخواست کاربر را به سرور ارسال میکند و فایلهای لازم را از طریق اینترنت انتقال میدهد.
سرور اختصاصی مجازی یا VPS (Virtual Private Server) از فناوری مجازیسازی برای تقسیم سرور قدرتمندی که در مورد آن صحبت کردیم به چندین سرور مجازی استفاده میکند. کلمه اختصاصی به معنای آن است که VPS شما مختص خودتان است، بنابراین نیازی بهاشتراکگذاری RAM، CPU یا هر دادهای با سایر کاربران ندارید.
بهعبارتدیگر سرور اختصاصی مجازی یک سرویس میزبانی است که از فناوری مجازیسازی برای ارائه منابع اختصاصی در سروری با چندین کاربر استفاده میکند.
سرور مجازی چگونه کار میکند؟
میزبانی VPS تجربه یک سرور اختصاصی را برای کاربر شبیهسازی میکند. ارائهدهنده میزبانی وب با استفاده از فناوری مجازیسازی، یکلایه مجازی در بالای سیستمعامل (OS) سرور نصب میکند. این لایه، سرور را به پارتیشنهای جداگانه با دیوارهای مجازی تقسیم میکند و به هر کاربر اجازه میدهد تا سیستمعامل و نرمافزار خود را نصب نماید.
ازآنجاییکه سرور مجازی فایلهای شما را از سایر کاربران در سطح سیستمعامل جدا میکند، در واقع یک سرور اختصاصی است. این بدان معناست که منابع سرور (حافظه، فضای دیسک، هستههای CPU و غیره) برای وبسایت شما تضمین شده است و لازم نیست هیچ یک از آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید.
مقایسه سرور مجازی با انواع دیگر میزبانی وب
برای درک بهتر نحوه عملکرد سرور اختصاصی مجازی، مهم است که با برخی از اصول اولیه میزبانی وب، از جمله انواع مختلف میزبانی وب آشنا شوید. در ادامه توضیحاتی در موردهاست اشتراکی، اختصاصی و میزبانی VPS ارائه شده است.
1- هاست اشتراکی
هاست اشتراکی رایجترین نوع میزبانی وب است و بسیاری از وبسایتها از این نوع میزبانی استفاده میکنند. هنگامی که هاست اشتراکی را خریداری میکنید، منابع کلیدی مانند CPU، RAM و فضای هارددیسک را با سایر وبسایتها در همان سرور به اشتراک میگذارید.
یک سرور اشتراکی را میتوان بهعنوان یک مجتمع آپارتمانی بزرگ در نظر بگیرید که واحدهای آن توسط صاحبان وبسایتها اجاره میشوند. همه ما به مکانی برای زندگی نیاز داریم، درست مانند فایلهای یک وبسایت؛ اما یکخانه شخصی بزرگ معمولاً بسیار گران است. به اشتراک گذاشتن فضاهای مشترک و تأسیسات در یک بلوک آپارتمانی به کاهش هزینهها کمک میکند و همین امر در موردهاست اشتراکی نیز صادق است.
هاست اشتراکی چند جنبه منفی دارد. بهعنوانمثال، اگر یک وبسایت در سرور اشتراکی شما جهش زیادی در ترافیک خود داشته باشد، بر عملکرد وبسایت شما تأثیر میگذارد. بااینحال، اگر بهتازگی وبسایت خود را راهاندازی میکنید و ترافیک زیادی ندارید، هاست اشتراکی یک راه عالی برای آنلاین شدن است.
مطالعه بیشتر: نکات مهم هنگام خرید و انتخاب سرور مجازی
2- هاست اختصاصی
هاست اختصاصی برعکس هاست اشتراکی است و وبسایت شما منابع کلیدی را با دیگر وبسایتها به اشتراک نمیگذارد. در واقع یک سرور اختصاصی دارید که فقط برای وبسایت شما رزرو شده است. در هاست اختصاصی بهصورت کامل بر منابع خودکنترل دارید و میتوانید نرمافزارهای سفارشی را برای رفع نیازهایتان نصب نمایید. اما نکته مهم این است که هزینه خرید هاست اختصاصی نسبت به هاست اشتراکی بیشتر است،
هاست اختصاصی میتواند برای شما مناسب باشد اگر:
- وبسایت شما ترافیک روزانه بالایی دارد.
- میبایست سیستمعامل موردنیاز خود را نصب کنید.
- هزاران تراکنش مالی از طریق وبسایت انجام میگردد.
- وبسایت شما به نرمافزار سفارشی نیاز دارد.
3- میزبانی VPS
هاست VPS بین هاست اشتراکی و اختصاصی قرار میگیرد. وقتی سرور اختصاصی مجازی را انتخاب میکنید، وبسایتهای دیگری نیز توسط سرور میزبانی میشوند؛ اما وبسایت شما تنها دامنهای است که به بخش مجازی مربوط به شما اختصاصدادهشده است و این بدان معنی است که شما سیستمعامل، فضای ذخیرهسازی اختصاصی، CPU قدرتمند، رم مقیاسپذیر و پهنای باند نامحدود خود را دریافت میکنید.
هزینه خرید سرور اختصاصی مجازی نسبت به هاست اشتراکی بیشتر و نسبت به هاست اختصاصی کمتر است. درواقع با استفاده از VPS، میتوانید با هزینه کمتر از بسیاری مزایای سرور اختصاصی بهرهمند شوید.
مطالعه بیشتر: مقایسه سرور مجازی و اختصاصی و نکات مهم قبل از انتخاب
4- هاست ابری
با سرویسهای میزبانی ابری، شما از یک سرور واحد استفاده نمیکنید، بلکه از یک کلاستر استفاده میکنید که در فضای ابری اجرا میشود. هر سرور در کلاستر یک نسخه بهروز از وبسایت شما را ذخیره میکند. هنگامی که یکی از سرورها بیش از حد مشغول است، کلاستر به طور خودکار ترافیک را به سرور دیگر هدایت میکند. در نتیجه، میزبانی ابری بدون قطعی و خرابی یا downtime ارائه میشود، زیرا همیشه یک سرور در کلاستر وجود دارد که میتواند به درخواستهای بازدیدکنندگان وبسایت شما پاسخ دهد.
5- هاست وردپرس
میزبانی وردپرس سرویسی است که به طور خاص به صاحبان وبسایت وردپرس ارائه میشود و دارای چندین ویژگی مرتبط با وردپرس است که فقط در صورت داشتن سایت وردپرس میتوانید از آنها استفاده کنید، مانند نصب با یک کلیک، افزونههای از پیش نصب شده یا رابط خط فرمان وردپرس (WP-CLI). در هاست وردپرس سرورها برای نیازهای وردپرس پیکربندی شدهاند؛ بنابراین، ارائهدهندگان خدمات هاستینگ، هاست وردپرس را بهعنوان بخشی از سرویس میزبانی اشتراکی خود ارائه میدهند.
اگرچه امکان راهاندازی سایت وردپرس بر روی یک سرور مجازی نیز وجود دارد، اما نمیتوانید به سرورهای سفارشیسازی شدهای که با وردپرس پیکربندی شدهاند، دسترسی داشته باشید. بااینحال، اگر هاست VPS را برای سایت وردپرس خود انتخاب میکنید، میتوانید محیط میزبانی خود را مطابق با نیازهای تجاری خود تنظیم و پیکربندی کنید.
انواع سرور مجازی
سه نوع اصلی سرور مجازی وجود دارد.
1- مدیریت نشده
در میزبانی مدیریت نشده یا میزبانی خود مدیریتی، صاحب کسبوکار میبایست با مدیریت سرور، عیبیابی و مدیریت برنامهها، نرمافزارها و سرویسهای نصب شده روی سرور اختصاصی مجازی خود آشنا باشد و ارائهدهندههاست تنها سرور فیزیکی و دردسترسبودن آن را مدیریت میکند. سرور مجازی مدیریت نشده نیاز به تخصص فنی یا منابع اختصاصی داخلی برای مدیریت حافظه سرور، سیستمعامل و سایر منابع سرور را دارد. توجه داشته باشید درصورتیکه پیکربندی سرور بهدرستی انجام نگردد، منجر به آسیبپذیریهای از لحاظ امنیتی میشود.
2- مدیریت شده
در میزبانی مدیریت شده، زمان و تخصص فنی کمتری برای نگهداری از سرور موردنیاز است. ارائهدهنده میزبانی VPS مدیریت شده تمام مسئولیتهای مربوط به سرور، مانند بهروزرسانیهای اصلی، تعمیر و نگهداری و نصب نرمافزار را بر عهده میگیرد، بنابراین شما میتوانید به طور کامل روی رشد کسبوکار خود تمرکز کنید.
3- نیمه مدیریت شده
هاست نیمه مدیریت شده بین میزبانی مدیریت شده و مدیریت نشده است. شرکت هاستینگ نوعی از میزبانی مدیریت نشده را ارائه میدهد؛ اما نصب نرمافزار اصلی و پشتیبانی را انجام میدهد. در میزبانی نیمه مدیریت شده، ارائهدهنده میزبانی وب، مسئول سرور فیزیکی، شبکه و زیرساخت است.
هاست نیمه مدیریت شده برای کسانی که با اصول اولیه مدیریت هاست آشنا هستند؛ اما برای رفع مشکلات سرور و یا عیبیابی پیشرفته به کمک نیاز دارند، گزینه مناسبی است. همچنین افرادی که میخواهند کنترل بیشتری روی سرور خود نسبت به آنچه با یک برنامه میزبانی کاملاً مدیریت شده ارائه میشود، داشته باشند، بهتر است از سرور اختصاصی مجازی نیمه مدیریت شده استفاده نمایند.
مزایای سرور مجازی
سرورهای مجازی مزایای زیادی نسبت به سرورهای فیزیکی سنتی دارند که در ادامه بهمرور آنها میپردازیم.
صرفهجویی در هزینه:
سرورهای مجازی میتوانند در صرفهجویی هزینههای سختافزاری، هزینه برق و هزینههای خنککننده مؤثر باشند. شما میتوانید چندین سرور مجازی را بر روی یک سرور فیزیکی اجرا کرده تا از این طریق هزینههای اضافی خود را کاهش دهید.
عملکرد:
سرورهای مجازی از جنبه استفاده از منابع بسیار کارآمد هستند. آنها میتوانند منابع یک سرور فیزیکی را به اشتراک بگذارند تا از این طریق کارایی کلی زیرساخت فناوری اطلاعات خود را ارتقا دهید.
مقیاسپذیری:
سرورهای مجازی را میتوان بهراحتی بزرگ یا کوچک کرد تا نیازهای در حال تغییر کسبوکار شما را برآورده کند. این ویژگی به شما اجازه میدهد که بهسرعت و بهراحتی منابع را در صورت نیاز اضافه یا حذف کنید.
پشتیبانگیری:
سرورهای مجازی را میتوان بهراحتی پشتیبانگیری و بازیابی کرد که میتواند به شما در محافظت از دادههای خود در صورت بروز فاجعه کمک کند.
امنیت:
سرورهای مجازی از سرورهای فیزیکی ایمنتر باشند. بدین معنا که سرورهای مجازی میتوانند از یکدیگر جدا شوند که میتواند به جلوگیری از گسترش بدافزار یا سایر تهدیدات امنیتی کمک کند.
کاهش داون تایم:
سرورهای مجازی را میتوان بهراحتی به سرور فیزیکی دیگری در صورت خرابی سختافزار منتقل کرد که در کاهش زمان خرابی کمک مؤثر است و برنامهها و دادههای شما را فعال نگه دارد.
افزایش آپتایم:
سرورهای مجازی را میتوان از راه دور نظارت و مدیریت کرد. این ویژگی میتواند به جلوگیری از مشکلات کمک کند و برنامهها و دادههای شما را بدون مشکل اجرا کند.
مدیریت ساده: سرورهای مجازی را میتوان با استفاده از یک رابط مدیریت کرد که میتواند فرایند مدیریت را ساده کند.
بهطورکلی، سرورهای مجازی مزایای زیادی نسبت به سرورهای فیزیکی سنتی دارند. اگر به دنبال راهی مقرونبهصرفه، انعطافپذیر، کارآمد و امن برای میزبانی برنامهها و دادههای خود هستید، سرورهای مجازی یک گزینه عالی هستند.
همچنین برخی دیگر از مزیت سرور مجازی VPS عبارتاند از:
- سرور مجازی نسبت به هاست اشتراکی سریعتر و قابلاعتمادتر است.
- ازآنجاییکه منابع سرور مانند حافظه یا قدرت پردازش تضمین شده است، نوسانات صفر تا حداقلی در منابع موجود وجود دارد.
- مشکلات و افزایش ترافیک سایر کاربران سرور بر سایت شما تأثیر نمیگذارد.
- شما دسترسی سوپر یوزر (روت) به سرور خود دارید.
- این سرویس مقیاسپذیر است و همانطور که وبسایت شما رشد میکند، میتوانید بهراحتی منابع سرور خود (RAM ، CPU، فضای دیسک، پهنای باند و غیره) را ارتقا دهید.
کاربرد سرور مجازی
1- میزبانی وبسایت
میزبانی وبسایت، رایجترین دلیل استفاده و کاربرد سرور مجازی است. بدین منظور، به یک سیستمعامل و برنامههای کاربردی وب سرور در VPS نیاز دارید. البته، نیازهای شما به نوع پروژههای آنلاینی که قصد اجرای آن را دارید نیز بستگی دارد.
استفاده از سرور مجازی برای میزبانی وبسایت مزایای زیادی دارد. اگرچه از نظر فنی میتوانید از هاست اشتراکی نیز برای راهاندازی وبسایتهای کمترافیک استفاده کنید، اما برای وبسایتهای تجاری با ترافیک متوسط بهتر است از سرور مجازی استفاده نمایید. منابع اختصاصی در VPS باعث افزایش امنیت وبسایتهای میزبانی شده میگردد.
2- گیم سرور (Game Server)
بازیهای کامپیوتری از سرگرمیهای محبوب در بین گروههای سنی مختلف است و یکی از پرسودترین صنعتها در بازارهای جهانی محسوب میشود. از Virtual Private Server میتوانید برای راهاندازی گیم سرور استفاده کنید.
بهعنوانمثال، یکی از محبوبترین بازیهای موجود در بازار که توسط سرور انجام میشود، Minecraft است. اپراتورهای سرورهای Minecraft میتوانند با استفاده از تبلیغات، حق عضویت، فروش کالاهای مجازی و بسیاری موارد دیگر کسب درآمد کنند.
هر چه تعداد بازیکنان روی سرور بازی خاص بیشتر باشد، برای اجرا به منابع بیشتری نیاز دارد. بااینحال، پیشبینی اینکه چند بازیکن در نهایت میخواهند بازی شما را انجام دهند، میتواند چالشبرانگیز باشد. سرورهای مجازی برای سرورهای بازی ایدئال است، زیرا میتوانید میزان منابع موجود را در هر زمان مدیریت کنید.
3- ایمیل سرور (Email Server)
امروزه اکثریت سازمانها از ایمیل و ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند. یکی دیگر از کاربردهای سرور مجازی، اجرای ایمیل سرور است که محیط امنی برای دادهها فراهم میکند. همچنین میتوانید از سرور اختصاصی مجازی خود بهعنوان میزبان وب و سرور ایمیل به طور همزمان استفاده کنید.
4- ویپ سرور (Server VoIP)
همانند ایمیل، تلفن اینترنتی یک وسیله ارتباطی ضروری برای بسیاری از مشاغل است. سرویس تلفن ثابت اینترنتی در پیشگامان با نام مگا فون ارائه میگردد.
یک سرور مجازی به شما امکان میدهد سرور VoIP خود را میزبانی کنید و از طریق اینترنت تماس برقرار کنید. راهاندازی سرویس ویپ بر روی VPS امکان سفارشیسازی را برای شما فراهم میسازد و به همین دلیل گزینهای کارآمد و مقرونبهصرفه برای ارتباطات شرکتی است.
5- سرور مجازی بورس
برای انجام معاملات بورس پینگ تایم پایین، سرعت و آپ تایم بالا امری ضروری است، به همین دلیل برخی از کاربران برای انجام معاملات آنلاین از سرور مجازی استفاده میکنند.
6- سرور پشتیبان خارجی (External Backup Server)
تهیه نسخه پشتیبان از فایلها برای کسبوکارهای آنلاین امری ضروری است. ازدستدادن فایلها، پوشهها یا گاهی اوقات کل درایوها به دلایلی برای بسیاری از ما اتفاق افتاده است. به همین دلیل میبایست اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از این امر بهویژه در زمینه کسبوکار انجام گردد.
بسیاری از افراد برای تهیه نسخه پشتیبان از هارد دیسکهای خارجی استفاده میکنند. راهاندازی یک VPS بهعنوان مخزن پشتیبان آنلاین، راهحل مناسب برای رفع مشکل کمبود فضا است. یک سرور اختصاصی مجازی میتواند سرور فایل شما باشد که از طریق آن میتوانید بهسادگی با آنلاین شدن به تمام فایلهای موردنیاز خود در هر نقطه از جهان دسترسی پیدا کنید.
شما همچنین میتوانید سرور مجازی خود را به یک سرور پشتیبان برای وبسایت تبدیل کنید و در صورت بروز مشکل، با استفاده از نسخه پشتیبان قدیمی، سایت را به حالت قبل بازگردانید.
سوالات متداول «سرور مجازی چیست»
- VPS چیست و چه تفاوتی با هاست اشتراکی و سرورهای اختصاصی دارد؟
VPS یک محیط مجازی است که امکان کنترل و سفارشیسازی بیشتری را در مقایسه با هاست اشتراکی ارائه می دهد. سرور مجازی مانند در اختیار داشتن یک سرور اختصاصی است، اما با این تفاوت که روی یک سرور فیزیکی مشترک اجرا میشود. کاربران ماشینهای مجازی ایزوله شده خود را با منابع اختصاصی دریافت میکنند. این راهاندازی منحصربهفرد باعث میشود عملکرد و امنیت بهتری نسبت به میزبانی مشترک داشته باشد، در حالی که مقرون به صرفهتر از یک سرور اختصاصی است.
- مزایای کلیدی استفاده از VPS برای میزبانی چیست؟
میزبانی VPS چندین مزیت مانند مقیاس پذیری، منابع اختصاصی و کنترل بیشتر را ارائه می دهد. کاربران میتوانند به راحتی منابع VPS خود را در صورت نیاز ارتقا یا کاهش دهند و از عملکرد مطلوب برای وب سایت ها یا برنامه های خود اطمینان حاصل کنند. با منابع اختصاصی، هیچ خطری وجود ندارد که سایر کاربران روی همان سرور بر عملکرد سایت شما تأثیر بگذارند و کنترل بیشتری بر پیکربندی سرور و نصب نرم افزار دارید.
- هنگام استفاده از VPS چه اقدامات امنیتی را باید در نظر بگیرم؟
در حالی که میزبانی VPS در مقایسه با هاست اشتراکی امنیت بهتری را فراهم می کند، ضروری است اقدامات بیشتری برای محافظت از سرور مجازی خود انجام دهید. از جمله این ملاحظات امنیتی میتوان به راه اندازی فایروال، به روز رسانی منظم نرم افزار و برنامه های کاربردی سرور، اجرای روش های احراز هویت قوی و استفاده از رمزگذاری برای انتقال داده ها اشاره کرد. شما همچنین بهتر است یک استراتژی پشتیبان قابل اعتماد و بازیابی فاجعه را در نظر بگیرید تا از دادههای خود در صورت وقوع حوادث پیش بینی نشده محافظت کنید.